پمپ سیرکولاتور
پمپ سیرکولاتور که همچنین با نام پمپ پکیج نیز شناخته میشود، از انواع پمپ ها با کاربرد های فراوانی میباشد. این مدل پمپ معمولاً وظیفه دارد تا آب را درون یک محفظه کاملاً بسته به چرخش درآورد و تا زمانی به این فرایند ادامه دهد که آب موجود درون محفظه به طور کامل گرم شود و سپس آن را به درون لوله ها پمپاژ کند. همانطور که می دانید تمامی پکیج ها برای گرمایش ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل از پمپ سیرکولاتور، در پکیج ها استفاده میشود تا بدین صورت آب با سرعت بیشتری گرم و به درون لوله ها پمپاژ شود.
فرایند ایجاد گرمایش در پکیج ها، بدین صورت است که ابتدا آب توسط پمپ سیرکولاتور به چرخش درآمده و دمای آن بالا میرود. سپس آب به لوله های کف و همچنین شوفاژ ها انتقال پیدا میکند و بدین صورت به محیط مورد نظر گرما می بخشد. پس از گذشت مدتی دمای آب موجود درون لوله ها و شوفاژ ها کاهش پیدا میکند. بدین ترتیب آب مجدداً به درون پکیج باز میگردد و دمای آن توسط پمپ سیرکولاتور افزایش پیدا میکند. این فرایند تا زمانی که پکیج روشن باشد به طور مرتب تکرار میشود. مهم ترین دلیلی که باعث شده است تا پمپ سیرکولاتور به یکی از دستگاه های پر کاربرد در سیستم های آبرسانی تبدیل شود، این است که پکیج ها و شوفاژ ها بدون این دستگاه عملاً کاربرد خود را از دست می دهند و نمیتوانند محیط مورد نظر را به خوبی گرم کنند.
بررسی انواع قطعات موجود درون پمپ سیرکولاتور
پمپ سیرکولاتور از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از آنها وظیفه های خاصی دارند. یکی از قطعات به کار رفته در پمپ سیرکولاتور پکیج سیم پیچ است که نام دیگر آن استاتور میباشد. این قطعه یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند و به نوعی باعث چرخش آب در محفظه پمپ میشود. از دیگر قطعات به کار رفته در پمپ سیرکولاتور کلید تنظیم دور یا همان سرعت پمپ میباشد. این کلید همانطور که از نامش پیداست به کاربر این امکان را می دهد تا بتواند سرعت پمپ را در سه حالت تنظیم کند.
یکی دیگر از قطعاتی که در راه اندازی موتور پمپ سیرکولاتور نقش دارد، خازن آن میباشد. این قطعه ابتدا خود را شارژ میکند و سپس به طور ناگهانی برق را به سمت موتور پمپ هدایت میکند. بدین صورت خازن باعث روشن شدن پمپ سیرکولاتور میشود. پیچ تنظیم یکی دیگر از قطعات موجود درون پمپ پکیج میباشد. این قطعه در هنگامی که قصد سرویس این دستگاه را داشته باشیم، مورد استفاده قرار میگیرد. از دیگر قطعات به کار رفته درون پمپ سیرکولاتور میتوان به شفت، پروانه، جعبه تقسیم برق و هوزینگ اشاره کرد.
مشخصات و اطلاعات فنی پمپ سیرکولاتور
پمپ برگشت آب که در پکیج ها به کار میرود، از نوع خطی است. نهایت ارتفاع تولیدی که پمپ سیرکولاتور میتواند، ایجاد کند ۶ متر میباشد. حداکثر دهانه پمپ و دهانه مکش در این نوع پمپ یک اینچ است. همچنین الکتروموتور های به کار رفته در این نوع پمپ معمولاً از نوع ۱۲۰ وات هستند. انواع پمپ برگشت برای آب گرم مصرفی معمولاً به صورت تک دور و یا سه دور انتخاب میشوند. همچنین مهندسان و طراحان برای پمپ سیرکولاتور زاویه دهانه ورود و خروج آب را به صورت ۱۸۰ درجه طراحی میکنند. این نوع طراحی باعث میشود تا دستگاه راندمان بیشتری داشته باشد. از نظر ابعاد و اندازه نیز پمپ سیرکولاتور معمولاً در بین ۱۰ الی ۲۰ سانتی متر طول دارد.
عملکرد پمپ های سیرکولاتور به چه صورت است؟
با توجه به اینکه پمپ سیرکولاتور از نوع تک مبدله یا دو مبدله میباشد، عملکرد آن نیز دارای تفاوت هایی است. در ابتدا عملکرد پمپ سیرکولاتور از نوع تک مبدله را بررسی میکنیم. اگر کاربری مصرف پمپ سیرکولاتور تنها معطوف به فصول سرد سال باشد، استفاده از پمپ های تک مبدله توصیه میشود. چرا که این پمپ ها تنها در هنگام گرمایش آب شروع به فعالیت کرده و زمانی که آب گرم مصرف میشود، در مسیر قرار میگیرد. به عبارت دیگر میتوان گفت که پمپ آب تک مبدله برای سیرکوله کردن آب گرم کاربری دارد. در عین حال پمپ سیرکولاتور از نوع دو مبدله هم برای ایجاد گرمایش و هم برای مصرف آب گرم کاربری خواهد داشت. در این پمپ، آب گرم با استفاده از مبدل اولیه به مسیرهای پیش رو منتقل شده و در نتیجه گرما به مکان مورد نظر خواهد رسید.
مدل های مختلف پمپ سیرکولاتور
انواع پمپ سیرکولاتور را میتوان به صورت دو مدل خطی و زمینی طبقه بندی کرد. پمپ های سیرکولاتور خطی معمولاً بر روی مدار نصب شده و در مدل های مختلفی قابل تهیه میباشند. از جمله پرکاربرد ترین آنها میتوان به مدل دو قلو، تک قلو، چند دور و همچنین تک دور اشاره کرد.
در عین حال پمپ سیرکولاتور از نوع زمینی که همچنین به مکش از ته نیز معروف است، بیشتر برای کاربرد های صنعتی و ظرفیتهای بالا مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع پمپ سیرکولاتور، با توجه به اینکه وزن الکتروموتور زیاد است، این امکان وجود ندارد تا آن را بر روی مدار سوار کنیم. چرا که مدار تحمل وزن این چنینی را ندارد. با توجه به همین موضوع برای پمپ سیرکولاتور از نوع زمینی یک شاسی تعبیه شده که بر روی زمین قرار گرفته و همچنین وظیفه گرفتن لرزه های الکتروموتور را نیز بر عهده دارد. شاسی به کار برده شده تا حدود زیادی ارتعاشات را از بین برده و باعث عملکرد بهینه پمپ سیرکولاتور میشود.
مهمترین کاربرد های پمپ سیرکولاتور
انواع مختلف پمپ سیرکولاتور در زمینههای گوناگون کاربرد دارد که سعی میکنیم به مهم ترین آنها اشاره کنیم. یکی از مهم ترین کاربرد های این نوع پمپ استفاده در انواع شوفاژ ها میباشد. پمپ سیروکولاتور زمانی که برای شوفاژ ها به کار گرفته میشود، وظیفه گردش آب را داشته و در انواع مختلف سیستم آب گرم خانگی و همچنین سیستم گرمایش مرکزی کاربرد خواهد داشت. یکی دیگر از انواع کاربرد ها برای پمپ سیرکولاتور استفاده به عنوان پمپ برای برگشت آب گرم میباشد. اگر شما احتیاج دارید تا آب گرم همیشه و در کمترین زمان ممکن در اختیارتان قرار بگیرد، به یک پمپ سیرکولاتور احتیاج دارید. سیرکولاتور در اینجا به این دلیل تعبیه میشود تا آب گرم را درون لوله ها و مخزن به گردش درآورده و در کسری از ثانیه در اختیار مصرف کننده قرار دهد. با توجه به همین موضوع از آن به عنوان پمپ برگشت آب گرم نیز یاد میشود.
یکی دیگر از کاربردهای این نوع پمپ استفاده به عنوان پمپ آب گرم است. اگر شما از مبدل حرارتی و یا یک منبع از نوع کویل برای تامین آب گرم مصرفی خود استفاده میکنید، قطعاً به یک پمپ سیرکولاتور احتیاج خواهید داشت. از جمله سایر کاربرد های پمپ سیرکولاتور میتوان به استفاده با عنوان پمپ پکیج، پمپ استخر، استفاده در انواع مختلف سیستم های شستشوی صنعتی با آب داغ، استفاده در سیستم های گرمایش صنعتی، استفاده در انواع مختلف تاسیسات و تهویه مطبوع و همچنین استفاده در صنایع شیمی و به جریان انداختن انواع مختلف سیالات اشاره کرد.
چه موضوعاتی باعث خرابی پمپ پکیج میشود؟
از مهم ترین موضوعاتی که ذهن هر کاربری را در هنگام تهیه انواع مختلف پمپ سیرکولاتور به خود مشغول میکند، موضوع خرابی و نگهداری از پمپ سیرکولاتور است. با توجه به همین موضوع کاربر میتواند به یک سری نکات توجه ویژه داشته باشد تا طول عمر دستگاه خود را به صورت چشمگیر افزایش دهد تا در نتیجه احتیاج به تعمیر دستگاه نباشد. اگر فیلتر یا صافی دستگاه دچار ایراد شده و کارایی خود را از دست داده باشد، املاح و رسوبات به درون مدار ورود پیدا کرده و در نتیجه باعث خرابی سایر قطعات میشود.
یکی دیگر از مهمترین علت های خراب شدن پمپ سیرکولاتور خشک کار کردن دستگاه است. زمانی که آب مصرفی مکان مورد نظر قطع شده و یا فشار کمی داشته باشد، دستگاه به صورت خشک کار میکند که میتواند باعث سوختن الکتروپمپ شود. از دیگر عللی که باعث خرابی دستگاه میشود، میتوان به وجود یک شیء خارجی در مسیر ورود و خروج آب اشاره کرد. در حالت کلی مسیر رفت و آمد ها به هیچ عنوان نباید مسدود شده و یا دچار گرفتگی شود. استفاده از یک سرویس کار با تجربه نیز بسیار تاثیرگذار است. چرا که اگر دستگاه به صورت صحیح و اصولی نصب نشود، کارکرد آن دچار مشکل شده و در نتیجه زودتر خراب میشود.
بررسی سایر علل خرابی پمپ های سیرکولاتور
پمپ سیرکولاتور با توجه به اینکه دائماً در ارتباط با آب است، به مرور دچار رسوب و جرم گرفتگی میشود. این مشکل اگر حاد شده و میزان رسوب و جرم افزایش پیدا کند، دستگاه به صورت کامل گیرپاژ کرده و احتیاج به تعمیر خواهد داشت. یکی دیگر از موضوعات مهم در بحث خرابی دستگاه داغ شدن بیش از حد دستگاه است. مکانی که دستگاه در آن قرار میگیرد، باید به گونهای باشد که هوا در آنجا به خوبی جریان داشته باشد. چرا که پروانه دستگاه با سرعت بسیار بالایی چرخیده و از خود گرما تولید میکند و اگر هوای خروجی از دستگاه به خوبی مبادله نشود، در نتیجه باعث داغتر شدن آن میشود و بدین ترتیب پمپ خراب خواهد شد.
همچنین اگر دستگاه یکسره شود و طولانی مدت مورد استفاده قرار گیرد، عمر مفید آن کاهش پیدا خواهد کرد. با توجه به همین موضوع برای انواع مختلف پمپ پکیج یک دستگاه اتومات تعبیه شده تا در هنگام مصرف کاربر به کار افتاده و بعد از اتمام کار نیز پمپ را به صورت اتوماتیک خاموش نماید.
مهمترین نکات در هنگام نصب پمپ های سیرکولاتور
در هنگام نصب پمپ پکیج حتماً توجه داشته باشید که استفاده از یک سرویس کار با تجربه و حرفهای بسیار اثرگذار است. چرا که اگر فردی بخواهد از شما هزینه کمتری دریافت کند و در نتیجه پکیج شما را به صورت غیر اصولی و یا با بیدقتی نصب کند، بعد از گذشت مدتی هزینه بسیار بیشتری برای شما به بار خواهد آمد. پیش از آنکه بخواهیم فرایند نصب پمپ پکیج را آغاز کنیم، بهتر است تا شوفاژها و انواع مختلف لوله کشیها را به خوبی بشوییم و از هرگونه آلودگی پاک کنیم. در نتیجه هرگونه براده و ضایعات از مسیر لولهها خارج شده و به درون پکیج نفوذ نمیکند.
استفاده از صافی در مسیر برگشت آب در قسمت ورودی پمپ سیرکولاتور موضوع بسیار مهمی است. پیش از آنکه بخواهید دستگاه را راه اندازی کنید، باید دستگاه به صورت کامل مورد عیب یابی قرار گرفته و مطمئن شوید که هیچگونه مشکل و یا نقصی مانند گیرپاژ بودن پمپ وجود نداشته باشد. برای آنکه مطمئن شویم یک دستگاه گیرپاژ کرده و یا خیر میتوان با استفاده از یک آچار، محور سیرکوله پمپ را چرخانده و وضعیت گیرپاژ بودن آن را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین این چرخش باعث میشود تا اگر پمپ دچار گیرپاژ شده باشد، از این حالت خارج شود. زمانی که قرار است فرایند رسوب زدایی را برای پکیج انجام دهید، حتماً زیر پکیجی را از مدار دستگاه خارج کنید تا از هرگونه آسیب احتمالی جلوگیری شود.
چگونه سرعت پمپ را تنظیم کنیم؟
معمولاً بر روی انواع مختلف پمپ سیرکولاتور یک کلید سه حالته تعبیه میشود که با استفاده از آن میتوان سرعت پمپ را تنظیم نمود. با استفاده از کلید مورد نظر، این امکان وجود دارد تا پمپ را بر روی دور کم، دور متوسط و دور بالا تنظیم نمود. عملکرد کلید سه حالته به این صورت است که الکتروموتور را در سه دور مختلف تنظیم نموده و ست میکند. بدین صورت در شرایط مختلف که عملکردهای گوناگونی را از الکتروموتور احتیاج داریم، شخصی سازیهای مختلف در اختیارمان قرار میگیرد. این موضوع در حقیقت به عنوان یکی از مزایای پمپ سیرکولاتور به حساب می آید. چرا که میتواند دور موتور را با توجه به فشار مورد نیاز برای پمپ در اختیار مصرف کننده قرار دهد. همچنین صدای کارکرد در مقایسه با سایر مدلها بسیار کمتر شده و مصرف برق نیز تا حدود زیادی کاهش پیدا میکند.
مهمترین نکات در هنگام استفاده از پمپ سیرکولاتور
بی شک میتوان اینطور عنوان کرد که مهم ترین مولفه برای کارکرد هرچه بهتره پمپ سیرکولاتور، آب است. به این دلیل آب مهمترین پارامتر در نظر گرفته شده است، چون باعث میشود تا دستگاه دچار خرابی نشود. پمپ سیرکولاتور توان مکش و هد به صورت منفی ندارد. این موضوع به این معناست که حتماً باید آب در درون پمپ وجود داشته باشد تا عملکرد دستگاه دچار مشکل نشود. در مقابل، هوا به هیچ عنوان نباید در مسیر سیستم و مدار گرمایشی وجود داشته باشد. اگر هوا درون دستگاه وجود داشته باشد، عملکرد کلی آن دچار مشکل شده و راندمان دستگاه کاهش پیدا میکند. نتیجه این موضوع صدمه بسیار جدی به پمپ و ایجاد مشکلات بسیار زیاد خواهد بود.
موضوعی که مشخص است، مصرف کنندهای که پمپ سیرکولاتور تهیه میکند، قطعاً مهمترین نیازش تهیه آب گرم مصرفی درون یک مکان و ساختمان میباشد. وجود پمپ سیرکولاتور باعث میشود تا پیش از آنکه کاربر شیر آب گرم را باز کند، آب گرم از طریق رادیاتورها و لولههای گرمایشی به مکان مورد نظر فرستاده شده و منتظر فرمان کاربر باشد. بعد از آنکه کاربر اقدام به باز کردن شیر نمود، در کسری از ثانیه و بدون هیچگونه معطلی میتواند از آب گرم مصرفی تهیه شده توسط پکیج و سیستم گرمایشی استفاده نموده و تا زمانی که تمامی آب گرم تولید شده مصرف نشود سیستم گرمایشی هیچگونه آب گرمی تولید نخواهد کرد. به عبارت دیگر میتوان عنوان کرد که این موضوع به صورت سلسله وار ادامه داشته و در نتیجه، همیشه و بدون هیچگونه معطلی آب گرم در اختیار کاربر خواهد بود.
قیمت و هزینه لازم برای تهیه پمپ سیرکولاتور
کاربران و مصرف کنندگان گرامی باید در نظر داشته باشند که پمپ سیرکولاتور، انواع مختلفی داشته و همچنین این انواع توسط برندهای گوناگونی نیز تهیه و تولید میشود. پس با توجه به اینکه شما چه کاربری را مد نظر داشته و چه مقدار به کیفیت و کارایی دستگاه اهمیت میدهید، محصول مورد نظر شما قیمت متفاوتی خواهد داشت. در صورتی که قصد تهیه پمپ سیرکولاتور را دارید، میتوانید با کارشناسان مجموعه ما ارتباط برقرار کرده و از کارشناسی قبل از خرید به صورت رایگان بهره ببرید.