پمپ شناور و موارد استفاده و قیمت آن
پمپ شناور یک نوع پمپ چند طبقه و از خانواده پمپ های سانتریفیوژ میباشد، این نوع پمپ برای انتقال آب از چاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. بدین منظور پمپ به صورت کامل درون آب غرق میشود و با استفاده از چند پروانه که درون پمپ قرار دارد، آب را با قدرت به سمت بیرون هدایت میکند. موتور به کار رفته در پمپ های شناور، از نوع محرکه الکتریکی میباشد و همچنین برق مصرفی این نوع پمپ ها در دو نوع سه فاز و تک فاز می باشد.
با توجه به اینکه پمپ شناور به طور کامل درون آب قرار میگیرد یک نوع شیر به نام شیر یکطرفه در قسمت خروجی آن نصب میشود تا از بازگشت آب به سمت موتور پمپ جلوگیری شود. پمپ شناور در انواع مختلفی در بازار وجود دارد که برخی از آنها قطر کمی دارند و برای استفاده در چاههایی که دهانه آنها بسیار باریک است، کاملاً مناسب میباشد.
انواع پمپ های شناور
پمپ شناور مدل های مختلفی دارد که هر کدام از آنها در موارد خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به اینکه این نوع پمپ در مدل های مختلفی در بازار وجود دارد، قیمت پمپ شناور نیز در انواع مختلف آن متفاوت می باشد.
پمپ شناور مدل شفت غلافی
یکی از انواع بهترین پمپ شناور مدل شفت غلافی می باشد. در این نوع پمپ ماده یا سیال درون آن با استفاده از پروانه تعبیه شده، تحت عمل پمپاژ قرار میگیرد و با استفاده از یک میله مخصوص که حول محور قرار گرفته است، در طول مسیر هدایت شده و به سمت خارج فرستاده می شود. یک نکته بسیار حائز اهمیت در مورد پمپ شفت غلافی این است که اگر مایع مورد نظر دارای قابلیت روانکاری باشد، میتوان آن را با شفت در تماس نگه داشت. در عین حال اگر سیال مورد نظر از خاصیت روانکاری برخوردار نباشد، لازم است تا یک محفظه مخصوص، درون دستگاه تعبیه شده تا از ایجاد هرگونه ارتباطی بین شفت و مایع مورد نظر جلوگیری شود. برای این مدل از دستگاه ها لازم است تا یک مایع روانکار مناسب، برای محافظت هر چه بیشتر از پمپ و همچنین شفت درون پمپ به کار برده شود.
بررسی پمپ شناور مدل توربینی
مدل توربینی از انواع دیگر پمپ شناور میباشد که برای ساخت آنها از نوعی پروانه استفاده میشود که نام آنها پروانههای جریان مختلط میباشد. این نوع پروانهها بدین صورت کار میکنند که سیال مورد نظر را در حالتی موازی به گونهای که وارد مخزن موتور پمپ نشود، به سمت خروجی انتقال میدهند. از مهمترین کاربردهای پمپ توربینی میتوان به مورد استفاده قرار گرفتن آن در پروژههای بسیار بزرگ که نیاز به آبرسانی وسیعی دارد، اشاره کرد. همچنین برای آبیاری زمینهای زراعی که مساحت آن خیلی زیاد است، از این نوع پمپ استفاده می شود. دلیل استفاده گسترده از پمپ توربینی در زمینه کشاورزی و همچنین پروژههای بزرگ، این میباشد که قدرت مکش و همچنین پرتاب آب این نوع پمپ بسیار بالا است. پمپ توربینی به بهترین شکل ممکن میتواند مساحت زیادی را آبدهی کند.
بررسی الکتروپمپ شناور و کاربردهای آن
از دیگر انواع بسیار پرکاربرد پمپ شناور، می توان به الکترو پمپها اشاره کرد. این نوع پمپها نیز به صورت کامل درون چاه جایگذاری میشوند. نحوه فعالیت پمپها به این صورت است که آب را به درون خود میکشند و آن را به محفظه موتور هدایت میکنند. در این حالت آب به طور کامل محفظه موتور را فرا میگیرد. بدین صورت آب به فرایند روانکاری موتور و یاتاقانها کمک میکند. همچنین مزیت دیگر وارد شدن آب به محفظه موتور پمپ این میباشد که حرارت موتور تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا میکند و بدین صورت، طول عمر موتور افزایش مییابد.
پمپ شناور مدل جریان محور
پمپ شناور مدل جریان محور که نام دیگر آن پمپ ملخی میباشد، برای افزایش فشار در زمینهایی که مساحت نسبتاً کمتری دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. در پمپ شناور ملخی، آب در حالتی موازی وارد محفظه پروانه میشود و در آنجا تحت تاثیر نیروی تولید شده توسط پروانهها قرار میگیرد و با فشار نسبتاً زیاد به سمت بیرون پرتاب میشود. در این نوع پمپ به دلیل اینکه سایز پروانهها نسبت به سایر پمپها کوچکتر میباشد، قدرت پرتاب موتور نیز کمتر میباشد. همین موضوع باعث شده است تا از پمپ ملخی در زمینهای زراعی که مساحت کمتری دارند استفاده گردد.
از جمله برخی از انواع پمپهای شناور میتوان به پمپ شناور ۲ اینچ، پمپ شناور لجن کش، پمپ شناور سه فاز و همچنین پمپ های شناور ۴ اینچ اشاره کرد که هر کدام از آنها در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند و وظیفه خود را به بهترین شکل ممکن انجام میدهند.
نحوه انتخاب انواع پمپ های شناور
در اولین مرحله برای انتخاب پمپ شناور شما باید منحنی مربوط به میزان همپوشانی پمپ را مشاهده کنید. برای این موضوع شما باید کاتالوگ پمپ شناور را از شرکت فروشنده درخواست کنید و منحنیهای مربوط به هر نوع پمپ را مشاهده کنید. یکی دیگر از مواردی که باید به آن دقت کنید، دبی مجاز برای چاه مورد نظر شما میباشد. چرا که اگر پمپی را تهیه کنید که دبی آن از دبی مجاز چاه شما بیشتر باشد، دچار مشکلات قانونی خواهید شد. برای انتخاب پمپ های شناور باید به مساحت زمین مورد نظر و همچنین دورههای آبدهی نیز توجه کنید. به عنوان مثال اگر مساحت زمین مورد نظر شما بسیار زیاد است باید پمپی را تهیه کنید که قدرت آن به قدری زیاد باشد که بتواند به بهترین شکل ممکن زمین مورد نظر را آبرسانی کند.
یکی دیگر از مهمترین نکاتی که در هنگام انتخاب پمپ های شناور باید به آن توجه کنید، عمق چاه مورد نظر میباشد. برای چاههای بسیار عمیق باید از پمپ شناور چاه عمیق استفاده کنید. چراکه این نوع پمپها از قدرت مکش و همچنین قدرت پرتاب بسیار بالایی برخوردار هستند و در بهترین حالت، آب را از چاه خارج و وارد زمین زراعی میکنند.
کاربرد پمپ آب شناور
پمپ شناور در زمینههای بسیار زیادی مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از مهمترین آنها استفاده از این نوع پمپ در زمینه کشاورزی میباشد. همچنین از پمپ های شناور برای استخراج آب از چاههای عمیق و نیمه عمیق و پمپاژ آن به زمینهای کشاورزی استفاده میشود. در سیستمهای مربوط به آبرسانی در ماشینهای آتش نشانی نیز از پمپ شناور استفاده میشود. برای افزایش فشار و همچنین پمپاژ آب در آبنماها از پمپ های شناور استفاده میشود.
دلیل استفاده از پمپ های شناور در آبنماها این میباشد که این نوع پمپ ها قدرت پرتاب آب خیلی زیادی دارند. علاوه بر تمامی موارد از پمپ های شناور جهت افزایش آب در ساختمانهای مسکونی و همچنین ویلاها نیز استفاده میگردد.
پمپ شناور استیل
پمپ شناور با بدنه تمام استیل یکی از انواع پمپ های شناور به حساب میآید. موتور این نوع پمپها در محفظهای که به طور کامل توسط روغن پر شده است فعالیت میکند. این موضوع باعث میشود تا یاتاقانهای پمپ شناور طول عمر بسیار بالایی داشته باشند. نکتهای که در رابطه با پمپ های شناور استیل وجود دارد، این است که در ساختمان این نوع پمپ از سیمهای لاکیدار استفاده شده است که این نوع سیمها با استفاده از روغن به خنک شدن موتور کمک میکند. برق مورد نیاز پمپ های شناور استیل از نوع سه فاز میباشد. این موضوع بسیار مهم است که برای نصب پمپ های شناور استیل از تکنسین حرفهای کمک بگیرید.
بررسی موارد مربوط به پیش از نصب پمپ شناور در چاه
پیش از نصب پمپ شناور چاه شما باید دو درپوش که بر روی بخش متصل کننده پمپ و موتور آن قرار دارد را باز کنید. یکی از این درپوشها برای خالی کردن هوای موجود درون موتور پمپ میباشد. همچنین در صورتی که در پوش دیگر را باز کنید و پمپ را درون چاه قرار دهید، از این طریق آب وارد موتور پمپ میشود. هنگامی که دستگاه را خریداری میکنید، یک عدد قیف همراه آن وجود دارد که پیش از نصب باید با در نظر گرفتن بخش ورودی آب به درون پمپ، چند بخش از بخشهای موجود بر روی قیف را جدا کنید. در مرحله بعد باید مقداری آب را از طریق بخش ورودی که در مرحله قبلی درپوش آن را برداشتهاید، به درون پمپ بریزید. سپس برای مدتی پمپ را به حال خود رها کنید تا هوای موجود در بین مولکولهای آب به صورت کامل تخلیه شود. پس از گذشت این مدت اکنون باید درپوشهای مربوط به هر بخش را به طور کامل ببندید.
در مرحله بعدی شما باید میزان مقاومت عایقی فازهای پمپ شناور را با استفاده از دستگاه مخصوص مورد بررسی قرار دهید و عدد به دست آمده را با عدد موجود در کاتالوگ پمپ شناور مقایسه کنید. یکی دیگر از مواردی که باید پیش از نصب پمپ های شناور آن را مورد بررسی قرار دهید، قطر و عمق چاه، ارتفاع سطح آب و همچنین فشار آب موجود درون چاه میباشد. پس از اینکه تمامی پیش زمینههای مربوط به نصب پمپ شناور را بررسی کردید، اکنون باید یک جرثقیل که برای جابجایی پمپ شناور مناسب میباشد را به محل نصب بیاورید. همچنین باید مکانی را برای نصب فشارسنج مربوط به پمپ، در قسمت بالایی چاه در نظر بگیرید.
نصب پمپ شناور در چاه
برای نصب پمپ شناور در چاه ابتدا شما باید الکتروموتور پمپ شناور را کوپله کنید. برای انجام دادن این فرایند شما باید پیچ مربوط به الکتروموتور را باز کنید و این فرایند را تا زمانی ادامه دهید که بتوان در بهترین حالت ممکن الکتروموتور را کوپله کرد. در مرحله بعدی شما باید پمپ شناور را به صورت عمودی بر روی زمین قرار دهید و بستهای جرثقیل را به طور کامل بر روی پمپ سفت کنید. اکنون شما باید پمپ را مقداری بلند کنید و سپس محور مربوط به بخش کوپلینگ الکتروموتور را کمی بچرخانید تا محور، به طور کامل تنظیم شود. در مرحله بعدی شما باید قطعه مربوط به بخش مکش پمپ را به پیچهای متصل کننده الکتروموتور سفت کنید.
بعد از انجام تمامی این فرایندها، باید کابلهای مربوط به پمپ شناور را به طور کامل مفصلبندی کنید تا بدین صورت از آتش سوزی و همچنین از کار افتادن پمپ جلوگیری شود. نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که کابل مربوط به پمپ به هیچ وجه نباید درون آب بیفتد. چراکه اتصالی میکند و باعث سوختن موتور پمپ خواهد شد. پس از مفصلبندی کابل پمپ شناور، اکنون باید یک لوله به همراه یک جفت گیره را به سوپاپهای پمپ متصل کنید. سپس باید پیچهای برنزی که بر روی سوپاپ قرار دارند را به طور کامل سفت کنید. پس از انجام تمامی این کارها باید با استفاده از جرثقیل تا حدی پمپ را به درون چاه فرو ببرید. سپس باید لوله دوم را به انتهای لوله اول متصل کنید و پمپ را به طور کامل درون چاه فرو ببرید.
بررسی مهم ترین نکات در رابطه با نصب پمپ شناور
مهمترین نکتهای که در رابطه با نصب پمپ شناور وجود دارد این میباشد که به هیچ عنوان نباید پیش از قرار دادن پمپ درون چاه، آن را روشن کنید. چرا که بسیاری از پمپهای شناور به وسیله آب روانکاری میشوند. به همین دلیل اگر شما در زمانی که هنوز آب به درون محفظه موتور پمپ وارد نشده است، آن را روشن کنید موجب آسیب دیدن یاتاقانهای پمپ میشود.
یکی دیگر از مهمترین نکاتی که باید آن را رعایت کنید، این میباشد که اگر شما پمپ شناوری خریداری کردهاید و برای مدت طولانی آن را درون انبار قرار دادهاید و اکنون میخواهید آن را نصب کنید باید محور پمپ را به صورت دستی بچرخانید و آن را بررسی کنید و ببینید که آیا به صورت طبیعی میچرخد. در صورتی که چرخش آن طبیعی نبود حتماً آن را نزد یک تعمیرکار حرفهای ببرید. پس از نصب پمپ درون چاه شما باید کابلهای پمپ را به صورت کامل بررسی کنید و مطمئن شوید که به هیچ عنوان، درون آب قرار نگرفته باشند.
نکات مربوط به نگهداری پمپ های شناور
یکی از مهمترین نکات درباره نگهداری از پمپ شناور این میباشد که اگر قصد دارید تا پمپ شناور را جابجا کنید این کار را با نهایت دقت انجام دهید. زیرا در صورتی که کوچکترین ضربهای به پمپ وارد شود، محور آن به شدت آسیب میبیند و به درستی کار نخواهد کرد و شما مجبور به تعمیر آن خواهید شد. همچنین در هنگام جابجایی باید تا حد بسیار زیادی از کابلهای پمپ شناور مراقبت کنید. همچنین اگر شما قصد دارید تا برای مدت طولانی پمپ شناور را بدون استفاده نگه دارید، باید آن را در مکانی کاملاً خشک و به دور از گرد و خاک قرار دهید. نکته بسیار مهمی که باید در رابطه با نگهداری پمپ های شناور بدانید این است که به هیچ عنوان نباید پمپ های شناور را در فاصله زمانی کمتر از ۵ دقیقه روشن و خاموش کنید. در غیر این صورت موتور پمپ ها آسیب میبیند.
قیمت پمپ شناور
قیمت پمپ های شناور متناسب با پارامترهای مختلفی تغییر میکند. برخی از مهمترین پارامترها اندازه پمپ، توان پمپ و همچنین شرکت سازنده آن میباشد. به عنوان مثال یک نوع پمپ شناور که توسط برند رایان تولید شده است قیمتی در حدود ۳۰ میلیون تومان دارد. علاوه بر آن یک نوع پمپ که توسط برند لوارا ساخته شده است قیمتی در حدود ۱۳ میلیون دارد. در حالت کلی اگر بخواهیم محدوده قیمت انواع پمپ های شناور را مشخص کنیم، میتوانیم محدودهای در بین ۳ تا ۴۰ میلیون تومان را در نظر بگیریم. مهمترین نکتهای که باید بگوییم این میباشد که شما باید پیش از اینکه اقدام به خرید کنید، تمامی جوانب را بسنجید و با توجه به نیاز خود نوعی پمپ شناوری را خریداری کنید.
پمپ شناور برای آبیاری قطرهای
در میان انواع پمپ شناور برخی از آنها هستند که برای آبیاری قطرهای مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع پمپها در عین حال که آب مورد نیاز زمین کشاورزی را از چاه استخراج میکنند و وارد زمین میکنند، در صرفهجویی آب نیز تاثیرگذار هستند. پمپ شناور برای آبیاری قطرهای، در درون چاه قرار میگیرد و آب را از چاه استخراج میکند و با فشار مورد نیاز به درون لولههایی که بر روی زمین قرار گرفتهاند وارد میکند. کمپانیهای بسیار زیادی پمپ های شناور مخصوص آبیاری قطرهای را تولید میکنند که از جمله مهمترین آنها میتوان به کمپانی پنتاکس، ابارا، لوارا، داب و غیره اشاره کرد. در رابطه با قیمت این نوع پمپها باید بگوییم که با توجه به توان و همچنین سایز پمپ، قیمت آنها متفاوت خواهد بود.
نکته بسیار مهمی که باید به آن اشاره کنیم این میباشد که برای آبیاری قطرهای علاوه بر پمپ شناور از سایر پمپها نیز استفاده میشود. البته با توجه به اینکه پمپ های شناور قدرت بسیار بیشتری نسبت به سایر پمپها دارند، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
پمپ های شناور چگونه کار میکنند؟
پمپ شناور در واقع شامل دو بخش میشود که نام این دو بخش الکتروموتور و همچنین توربین میباشد. هنگامی که پمپ شناور درون چاه قرار میگیرد آب وارد پمپ میشود و تمام فضای درون پمپ را پر میکند. در این حالت محور الکتروموتور حرکت میکند و بدین صورت پروانه پمپ یا همان توربین شروع به چرخش میکند. بدین صورت آب تحت فشار قرار میگیرد و وارد لولهها میشود. نکتهای که در مورد پمپ شناور وجود دارد، این میباشد که آب موجود درون محفظه پمپ، باعث خنک شدن سیم پیچیها و همچنین قطعات موجود درون پمپ میشود. علاوه بر آن آب موجود درون محفظه پمپ در روانکاری قطعات به خصوص موتور پمپ نقش دارد.
بررسی مزایای پمپ شناور
پمپ شناور مزایای بسیار زیادی دارد که باعث شده است تا این پمپ در موارد مختلفی مورد استفاده قرار گیرد.
- یکی از مهمترین مزایای پمپ های شناور این است که از این نوع پمپ ها میتوان برای مکش آب شور و همچنین مکش آب شیرین استفاده کرد.
- پمپ شناور این قابلیت را دارد که علاوه بر مایعاتی که کاملاً خالص هستند، مایعاتی که ناخالص هستند را نیز از درون چاه استخراج و به بیرون منتقل کند. نکتهای که باید در این رابطه بگوییم این میباشد که پمپ شناور در هنگام انتقال مایعات ناخالص به هیچ مشکلی بر نخواهد خورد و در بهترین حالت و با بیشترین فشار میتواند این نوع مایعات را منتقل کند.
- یکی دیگر از مزیتهای بسیار مهم پمپ شناور کم صدا بودن آن میباشد. به دلیل اینکه پمپ شناور درون آب غرق میشود و همچنین به دلیل اینکه آب به درون پمپ وارد میشود، صدای آن تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
- علاوه بر این موارد برخی پمپ های شناور قدرت مکش و همچنین پرتاب آب بسیار زیادی دارند و برخی از آنها این قابلیت را دارند که آب را از چاههایی که عمقی در حدود ۸۰ متر دارند به بیرون بکشند و به زمین منتقل کنند.
- همچنین این نوع پمپ ها میتوانند فشار آب در زمینهای کشاورزی که مساحت بسیار زیادی دارند را نیز افزایش دهند.
- قطعات موجود در پمپهای شناور به دلیل اینکه توسط آب روانکاری میشوند و همچنین به کمک آب دمای آنها پایین میآید نیاز به سرویسهای دورهای ندارند و فقط در صورتی که آسیب جدی به آنها وارد شود، نیاز به تعمیر خواهند داشت.
بررسی معایب انواع پمپ شناور
پمپ شناور علاوه بر اینکه مزایای بسیار زیادی دارد و در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، معایبی نیز دارد. البته باید این نکته را بگوییم که معایب پمپ شناور به حدی نیست که شما بخواهید از استفاده آنها صرف نظر کنید.
- یکی از معایب پمپ شناور این میباشد که در صورتی که قطعاتی که درون آب غرق میشوند دچار مشکل شوند آب میتواند به درون اجزای آسیب پذیر نفوذ کند و باعث خرابی آنها شود. البته این موضوع بسیار کم اتفاق میافتد و جای نگرانی ندارد.
- برای استفاده از پمپ شناور باید از این موضوع مطمئن شوید که پمپ به طور کامل درون آب غرق شده است. زیرا در صورتی که پمپ به طور کامل درون آب غرق نشده باشد، برخی از اجزای آن آسیب خواهد دید.
- یکی دیگر از معایب پمپهای شناور این میباشد که این نوع پمپها به دلیل اینکه سیستم بسیار پیچیدهای دارند، قیمت بالاتری نسبت به سایر پمپها دارند. البته باید این موضوع را در نظر بگیرید که این نوع پمپها نسبت به سایر پمپها قدرت پرتاب و همچنین مکش بسیار بیشتری دارند.
- به دلیل اینکه دمای قطعات پمپ شناور به کمک آب پایین میآید، باید در دورههای زمانی کوتاه این پمپ را چک کنید و مطمئن شوید که آب به طور کامل به درون محفظه موتور پمپ وارد میشود و دمای آن را به خوبی کاهش میدهد. چرا که در غیر این صورت ممکن است به موتور پمپ آسیب وارد شود.
بررسی سایزهای مختلف پمپ های شناور
پمپ شناور اندازههای مختلفی از جمله ۲ اینچ، ۳ اینچ و ۴ اینچ دارد. یکی از مهمترین آنها پمپ شناور ۴ اینچ میباشد. این نوع پمپ درسیستمهای مربوط به تصفیه آب و همچنین آبیاری بارانی کاربرد بسیار زیادی دارد. علاوه بر آن، برای شستشوی صنعتی که در کارخانهها انجام میشود نیز به کار گرفته میشود. یکی دیگر از کاربردهای پمپ شناور ۴ اینچ این میباشد که از این نوع پمپها در معادن نیز استفاده میگردد. پمپ شناور ۳ اینچ یکی دیگر از انواع پمپهای شناور میباشد که قدرت این نوع پمپ، از سایز ۴ اینچ تا حدی کمتر میباشد. این پمپ در سیستمهای آتش نشانی و همچنین کارگاههای نسبتاً بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت این نوع پمپها با توجه به برق مصرفی و همچنین توان آنها در بازه ۴ الی ۳۰ میلیون متغیر میباشد.
بررسی شرکتهای سازنده پمپ شناور
پمپ شناور دارای انواع مختلفی میباشد که هر کدام از آنها توسط شرکتهای متفاوتی تولید میشود. برخی از مهمترین شرکتهایی که پمپ شناور تولید میکنند، میتوان به شرکتهای لوارا و پنتاکس اشاره کرد که شرکتهای ایتالیایی به حساب میآیند. پمپهایی که توسط این نوع شرکتها تولید میشود به پمپ شناور ایتالیایی معروف است و همچنین کیفیت و دوام بسیار زیادی دارد. علاوه بر این شرکتها، کمپانی استریم که یک کمپانی چینی است، پمپ شناور تولید میکند. پمپهای تولید شده توسط این شرکت کیفیت راضی کنندهای دارد، اما کیفیت آن به اندازه کیفیت پمپهای تولید شده توسط برندهای ایتالیایی نمیباشد.
باید به این نکته اشاره کنیم که شرکتهای دیگری از جمله شرکتهای ایرانی و آسیایی پمپ شناور تولید میکنند. یکی از شرکتهای ایرانی که این نوع پمپها را تولید میکنند، شرکت پمپیران و شرکت رایان پمپ میباشد. پمپهایی که توسط این شرکتها تولید میشوند نیز کیفیت قابل توجهی دارند و می توانند کارهای مختلفی را انجام دهند. باید این نکته را بگوییم که تمامی این شرکتها، علاوه بر پمپ شناور سایر پمپها را نیز تولید میکنند که آنها نیز کیفیت مطلوب و کارایی مختلفی دارند.